Caracteristici generale pentru balamale aruncatoare

Tipuri de sertare si glisiere. Ghid complet pentru nespecialisti

Pentru usile corpurilor de mobilier se folosesc balamale special create, ce difera de cele pentru usi de intrare sau ferestre. Acestea asigura o pozitionare optima a usilor fata de corpul pe care este montata. Toate balamalele existente azi pe piata sunt prevazute cu reglaje:

  • in plan vertical (a). Aliniaza si regleaza usile in sus si in jos.
  • in plan orizontal (b). Regleaza spatiul dintre usi (luft).
  • in adancime (c). Aliniaza usile cu corpul de care sunt fixate.

O caracteristica speciala a lor este aceea ca, in usa pe care se aplica balamaua, este nevoie sa se frezeze un locas rotund cu diametrul standard de 35 mm. In acest locas se pozitioneaza "cupa" balamalei.

Forma speciala a balamalei cu cupa este dictata de necesitatea tehnica de a indeparta usa in momentul in care aceasta este deschisa. In interiorul cupei se gaseste un mecanism cu arc ce face posibil "aruncarea" usi la o distanta de aproximativ 3-5 mm atat in plan orizontal cat si in adancime. De aici vine si denumirea specifica balamalelor de mobilier de "balamale aruncatoare".

Frezare cupa 35 mm

Montarea balamalei

Reglajul balamalelor de mobilier

Important - Aspectul placut si liniar se obtine doar atunci cand se acorda atentie balamalelor de la ambele usi ale corpului de mobila.

Cate tipuri de balamale pentru mobilier exista

Balamalele aruncatoare, mai putin populare in America dar foarte populare in Europa, vin intr-o mare gama de dimensiuni si pot acoperi orice necesitate de design al mobilierului.

In functie de pozitia usi fata de corp se disting 5 tipuri de balamale:

  • pentru usa aplicata,
  • pentru usa semiaplicata,
  • pentru usa incadrata,
  • pentru montaj cu lezena,
  • pentru usi de colt (usa franta).

Balama pentru usa aplicata

Balama pentru usa semiaplicata

Balama pentru usa incadrata

Balama pentru usa cu lezena

Balama pentru usa franta

Balama pentru usa franta 2

Numarul de balamale necesare pentru o usa depinde de marimea usii, si implicit, de greutatea ei. Totusi, indiferent de dimensiunea usii, nu ar trebui montate mai mult de 5 balamale. In schimb putem folosi balamale pentru usi grele, produse de firme cu renume, ceea ce ne garanteaza calitatea si rezistenta in timp. Pentru mobila la comanda realizata de noi folosim doar feronerie de calitate adaptata fiecarui proiect.

Util -Toate balamalele pentru mobila au nevoie de mici reglaje si ajustari cel putin o data pe an, indiferent de tipul de balama si de producator.

De fapt, aceste balamale sunt un mecanism complex ce este format din mai multe parti:

  • bratul balamalei - face legatura intre placuta si cupa,
  • cupa - pentru care se realizeaza frezarea rotunda de 35 mm in usa,
  • placuta - se monteaza pe laterala interioara a corpului,
  • surub (uri) de reglaj - localizat pe placuta si pe brat.

La ce unghi permite o balama sa deschida usa sau cat de mult o poate deschide este denumit grad de deschidere. Majoritatea balamalelor au un grad de deschidere de aproximativ 110 grade. Dar exista altele care deschid usa la diferite alte grade, mult mai mari, unele ajungand si la 270 grade.

O caracteristica generala a balamalelor aruncatoare este ca sunt "self-close". Adica se inchid singure odata ajunse la o anumita distanta fata de corp. In acelasi timp sistemul self-close ajuta ca usa sa nu se departeze de corpul de mobila.

Unele balamale beneficiaza de sisteme speciale, care ajuta la inchiderea usoara si lina a usi atunci cand este inchisa cu o forta prea mare. Sistemele de amortizare (soft-close) pot fi integrate in bratul si cupa balamalei sau pot fi externe si se ataseaza de balama. Mecanismul lor poate fi pe baza de arc (de tip special) sau hidraulic umplut cu ulei, silicon sau alte lichide speciale.

Articol in lucru...