Cum alegem tipul corect de glisiera pentru sertare

Tipuri de sertare si glisiere. Ghid complet pentru nespecialisti

Sertarele sunt o componenta importanta a mobilierului modern. Utilitatea este data atat de partea practica a lor dar si ca ajutor pentru realizarea unui design cat mai atractiv. Pentru a fi functionale, sertarele au nevoie de o cale de rulare. Inchiderea si deschiderea lor se realizeaza cu ajutorul glisierelor. Acestea sunt de o mare varietate de modele si forme, caracteristica generala fiind aceea ca toate se monteaza pe lateralele sertarului.

Intalnim doua tipuri de sertare pentru mobilier:

  • realizate din acelasi tip de material ca restul corpurilor, adica: pal melaminat de diferite grosimi, mdf, lemn, etc. Se mai numesc si sertare clasice.
    Acestea pot fi construite de orice dimensiune, binenteles tinand cont de limitari fizice si tehnice, si li se poate atasa orice sistem de rulare existent.
  • realizate din metal, asa numitele Metabox/Tandembox.
    Cele doua tipuri de sertare au inaltime si adancime standard, deci dimensiunea lor nu poate fi modificata. Sistemul de rulare este dedicat fiecarui tip de sertar. In general:
    1. metabox-ul are cale de rulare (glisiere) cu role - un sistem clasic, simplu si fara prea multe piese in miscare. Se caracterizeaza prin fiabilitate si durabilitate. Ca un minus - nu sunt foarte silentioase si sunt vizibile pe lateralele sertarului.
    2. tandembox-ul (mai sofisticat) are cale de rulare (glisiere) cu prindere sub sertar, deci este ascuns vederii. Este mult mai silentios dar are durata de functionare ceva mai mica decat glisierele cu role.

Sertar clasic

Sertar Metabox

Sertar Tandembox

Util - Pentru a alege tipul de sertar potrivit, este indicat sa discutati cu producatorul dvs. de mobila la comanda. In functie de designul mobilierului , dar si de limita de buget, acesta va oferi cea mai buna optiune.

Calea de rulare a sertarelor

Sistemele de rulare sunt mecanisme special realizate formate din 2 parti principale, una atasata pe lateralele sertarului, cealalta atasata interior pe corpul de mobilier.

Ca si mecanism, glisierele sint de 3 feluri:

  • glisiere cu role, se fixeaza in partea de jos a sertarului,
  • glisiere cu bile, in general se fixeaza intr-o pozitie centrala pe laterala sertarului,
  • glisiere cu prindere sub sertar. Cum le spune si numele, sunt pozitionate sub sertar astfel ca sunt invizibile ochiului.

Glisiera cu role

Glisiera cu bila

Glisiere cu prindere sub sertar

Toate cele 3 tipuri se produc intr-o varietate de forme/dimensiuni si trebuie selectate in functie de gradul de incarcare (presupus) al sertarului, altfel spus, in functie de destinatia sertarului. Spre exemplu, pentru un sertar in care vor fi tacamuri se alege un tip de glisiera, iar pentru un sertar unde o sa fie depozitate farfurii un alt tip de glisiera, capabila sa sustina o greutate mult mai mare.

Astfel de sisteme, alese corect, asigura o glisare usoara a sertarului indiferent de dimensiunea acestuia. La fel putem spune si despre greutatea pe care o suporta. Vorbim de glisiere special create pentru a sustine greutati de 60-80-100 kg, fara a suferi deformari.

Ca elemente auxiliare, glisierele pot fi dotate cu sistem de inchidere amortizata sau cu sistem de deschidere prin apasare.

Info -Pentru segmentul premium de mobila la comanda, sertarele pot fi dotate cu servo-mecanisme, actionate electric. Cu ajutorul acestora sertarele se pot deschide si inchide prin atingerea unui buton sau prin simpla impingere usoara a sertarului.

Amortizoarele glisierelor (soft-close) au rolul de a ajuta la inchiderea lina si silentioasa a sertarului in cazul in care, pentru inchiderea lui, se aplica o forta excesiva si exagerata. Amortizarea are functia de a incetini miscarea sertarului si incepe sa actioneze doar intr-un anume punct (la fel ca balamalele cu soft-close), aproximativ 5 cm inainte de pozitia inchis.

Deschiderile prin apasare (push-on) se folosesc atunci cand se doreste realizarea unui mobilier fara manere.

Articol in lucru...